DT

Šta je soft gelato?

Mekani, kremasti, lagani gelato, idealni za barove, slastičarnice ili male radnje u ograničenom rasponu ukusa: potrošači ga vole i sve to uz niže početno ulaganje

Soft-serve gelato pretavlja evoluciju je gelata u talijanskom stilu, sa mekšom strukturom, kremastog i istovremeno laganijeg ukusa. Soft-serve je tokom godina bio vrlo uspješan, ne samo u SAD već iu drugim zemljama širom svijeta.

Ono što čini razliku u poređenju sa zanatskim sladoledom u konačnom proizvodu je faza u ciklusu  zamrzavanja, odnosno temperatura i mekoća ovog proizvoda spremnog za posluživanje. Dok tradicionalni gelato izlazi iz zamrzivača negdje između -8 i -9°C, soft gelato  spreman je za upotrebu na -6 do -7°C. Ova naizgled mala razlika u temperaturi potpuno mijenja percepciju od strane potrošača: gelato se servira malo „topliji“, ostavljajući jedinstveni kremast osjećaj na nepcu. Štaviše, u procesu pravljenja gelata, soft-serve mašina ima pumpu koja dodaje više vazduha – između 40 i 60 % konačne težine – zbog čega je gelato lakši, mekši i još ukusniji. Ove prednosti privlačene su za potrošače a ujedno odražavaju se u višim maržama za proizvođača gelata po jedinici proizvoda. Sve više HORECA profesionalaca odlučuje se za ulaganje u ovaj sektor jer ima mnogo pluseva. niže kapitalno ulaganje u mašine i opremu ali i u pogledu ulaganja u prostor.

Paleta ukusa, međutim, nije tako široka kao kod zanatskog gelata u italijanskom stilu. Iako su soft-serve mašine uglavnom sa jednim ili dva ukusa, dodavanjem topinga ili desertnih preliva uz sladoled obogaćujete ponudu  pa je krajnji rezultat  vrlo zadovoljan kupac.  Najpopularniji ukusi su vanilia, čokolada i jagoda.

Go to top